Balans između igre i obaveza – Kako dete da zavoli obaveze?

Ponekad se čini kao da je balansiranje između obaveza i slobodnog vremena poput hodanja po tankoj žici, a ja sam na početku uloge zvane „mama školaraca“ pre 7 godina, bila prilično nespretna.

Moje ime je Katarina, majka sam dve divne devojčice, Ane koja ima 14 i Natalije koja ima 10. Kao i mnogi od vas, suočavala sam se a i dalje se suočavamo sa izazovima pronalaženja ravnoteže u porodičnom životu.

Mir i balans nam zna itekako ugroziti školske i druge obaveze naše dece i nekako mi se mnogo puta učinilo istinitim ona tvrdnja koja kaže da je škola izmišljena da bi se deca i roditelji svađali.

Deo iskustva stečenog kroz ulogu mame, InfinitUm učiteljice, NLP trenera i coach-a i autora radionica podrške roditeljstvu prenosim kroz ovaj blog. Evo nekoliko smernica i saveta koje mogu pomoći vama i vašoj deci da pronađete balans između igre i obaveza.

1. Postavite prioritete

postavljanje prioriteta u obavezama

Kao što naša svakodnevna rutina zahteva planiranje i organizaciju, tako je važno i postaviti prioritete kako bismo efikasno upravljali vremenom. Sa decom, zajedno identifikujte šta je zaista važno – školske obaveze, aktivnosti van škole, vreme za odmor i relaksaciju.

Koji je tačno redosled? Možete zajedno i svakoj obavezi da rangirate njene prioritete i date određeni broj zvezdica, poena, bodova…

2. Praktikujte fleksibilnost

Ne ide uvek sve prema planu, i to je u redu. Budite spremni da se prilagodite promenama i fleksibilno reagujete na neočekivane situacije.

Neka vaša deca nauče da je fleksibilnost ključna veština u savladavanju izazova života. Pričajte sa decom i delite svoja sećanja i iskustva koja ste imali u njihovom životnom dobu.

Deci ste vi „bogovi“, najveći autoriteti i kada oni saznaju da ste i vi imali u svom detinjstvu slične „nevolje“ i kako ste ih prevazišli, kako su prošle, biće im lakše i sa većim entuzijazmom će se suočiti sa situacijom.

3. Komunicirajte otvoreno

komunicirajte otvoreno s decom

Razgovarajte sa svojom decom o njihovim interesima, potrebama i obavezama. Podstičite ih da otvoreno dele svoje misli i osećanja, i zajedno pronalazite rešenja koja odgovaraju svakoj situaciji.

Pričajte im šta ste vi mislili o tome kada ste bili njihovih godina, delite sa njima kako ste nekada bili ljuti i besni, kako ste šta doživljavali, šta ste kasnije iz toga naučili…

4. Modelovanje ponašanja

Vi ste uzor svojoj deci, pa je važno da i sami praktikujete balans između obaveza i slobodnog vremena. Pokažite im kako se može efikasno upravljati vremenom, ali i kako se može uživati u slobodnom vremenu bez osećaja krivice.

Pričajte svom detetu/deci o vašoj svakodnevici. Šta se dešava na poslu, koje obaveze imate tamo, kako vam se nekada neke stvari ne sviđaju koje morate da odradite i kako pronalazite način da sebe motivišete da ih odradite.

5. Pronađite zajedničke aktivnosti

porodična večera kao zajednička aktivnost

Pronalaženje vremena za zajedničke aktivnosti kao porodica može biti odličan način da se povežete i stvorite nezaboravne uspomene.

Bilo da je to porodična večera, šetnja u prirodi ili igra društvenih igara, zajedničko vreme je važno za jačanje porodičnih veza. Jedan primer iz mog života koji ilustruje ove smernice. Trudimo se da imamo jedan obrok zajednički dnevno, ali nekada je to zaista neizvodljivo i zato smo uveli nešto što je 100% sigurno, a to je naša nedeljna porodična večera.

Svake nedelje, bez izuzetka, rezervišemo vreme da svi sednemo za sto i uživamo u obroku zajedno. Pre toga znamo i zajedno da je spremamo. To nam omogućava da se povežemo, razgovaramo o svemu i uživamo u druženju bez ometanja obaveza.

Jednog nedeljnog jutra, dok sam spremala ručak, Ana i Natalija su sedele za trpezarijskim stolom i pokušavale da se suoče sa gomilom domaćih zadataka. Osetila sam da je atmosfera postala napeta. Umesto da dopustim da se stres širi, odlučila sam da preokrenem situaciju. Predložila sam svojim devojčicama da organizujemo „Domaći Zadatak Maraton“.

Ubrzo smo se složili da svako od nas bira omiljenu muziku koja će nas pratiti tokom obavljanja obaveza. Ana je odabrala klasičnu muziku, Natalija je tražila nešto veselo i živo, dok sam ja odlučila da puštam lagane melodije akustične gitare.

Ovaj pristup ne samo da je olakšao obavljanje domaćih zadataka, već je i stvorio prijatnu atmosferu u kojoj smo se svi osećali povezano i podržano. Pokazalo se da zajedničko vreme, čak i kada je posvećeno obavezama, može biti prilika za jačanje porodičnih veza i stvaranje lepih uspomena.

zajedničke aktivnosti mame i ćerki u kuhinji

Zatim smo napravili raspored obaveza i odlučili da svaki zadatak nagradimo kratkom pauzom za igru ili uživanje u omiljenim grickalicama. Na taj način, obaveze su postale manja pretnja i više kao izazov koji treba savladati kako bismo sebi priredili trenutke zadovoljstva.

Tokom „Domaćeg Zadatka Maratona“, pronašli smo način da se međusobno podržavamo i motivišemo. Delili smo savete i trikove kako da obaveze obavimo brže i efikasnije, a uz to smo se smejali i šalili, gradeći tako pozitivnu atmosferu.

Kada su završile sa zadacima i ja sa kuvanjem, svi smo se osećali zadovoljno i ponosno na ono što smo postigli. Shvatili smo da obaveze ne moraju biti teret, već prilika za učenje i rast. Naš „Domaći Zadatak Maraton“ nije bio samo zabavan, već je postao simbol naše sposobnosti da obaveze pretvorimo u priliku za zajedničko učenje i zabavu.

Ovaj primer iz mog života pokazuje kako jednostavne promene u pristupu mogu transformisati način na koji doživljavamo obaveze. Neka vaša porodica bude tim koji se zajedno smeje, uči i raste kroz svaku obavezu koja vam se nađe na putu.

Zašto je važno napraviti balans između igre i obaveza?

Pronalaženje balansa između igre i obaveza nije jednostavno, ali je moguće uz pravilan pristup i podršku porodice. Neka vaša porodica bude tim koji zajedno prolazi kroz sve izazove i slavi sve uspehe. Jer, zajedno smo jači i sposobni da savladamo sve prepreke koje život stavi pred nas.

Ознаке: