Kada je pravo vreme da uposlite dečije prstiće?

Fina motorika obuhvata precizne pokrete ruku i prstiju, ključne za svakodnevne aktivnosti poput pisanja, crtanja i obuvanja cipela.

Kao roditelji, svojoj deci želimo sve najbolje u svakom smislu. Kako niko od nas nije dobio uputstvo u porodilištu, često se tokom odrastanja dece možemo naći u situaciji da se preispitujemo da li sve radimo kako treba i u njihovom najboljem interesu.

Čitamo tekstove, istraživanja, iskustva, savete drugih roditelja, lekara, razvojne tabele i opet nismo sigurni šta je najbolje za naše dete.

Moje lično mišljenje je da sve te informacije do kojih dođete, mogu biti jako korisne i mogu vam proširiti vidike i dati ideje. Ono što je važno da imate u vidu jeste da je svako dete individua za sebe i razvija se u svom tempu, tako da nemojte pošto poto da pokušavate da ga „ukalupite“ u neku okvirnu tabelu.

Motorika u ranom razvoju

Kada je u pitanju razvoj fine motorike, kao i sve ostalo, deca instinktivno pokazuju interesovanje kroz igračke i primećivanje sitnijih detalja na njima, već sa nekoliko meseci.

Zatim počinju da diraju nakit, minđuše, lančiće, narukvice, ključeve i to je odličan znak pravilnog motoričkog razvoja.

Naša uloga kao roditelja je da ispratimo dečija interesovanja i da stimulišemo igru koja pomaže razvoj. U mlađem uzrastu oko 2-3 godine, to mogu biti krupnije kocke koje dete samostalno ili uz pomoć slaže, ruši i ponovo slaže, zatim puzle od 4-6 komada sa većim slikama i upadljivim detaljima.

Veliki je asortiman i ponuda, ipak to ne moraju biti skupe igračke. Moja ćerka u tom uzrastu, obožavala je da pravi voziće od štipaljki, znala je da uzme iz kuhinje i plastične posude koje sam joj dozvolila da koristi za igru, i da u njima kuva ručak od štipaljki. Primetićete da deca u početku stavljaju jednu po jednu štipaljku ili kockicu u posudu. I baš tako treba, to ponavljanje pokreta dovodi do kreiranja novih nervnih puteva, a kada se oni formiraju dete će nastaviti dalje i prelaziti na sledeći „nivo“.

Dalji razvoj

U uzrastu od 4-6 godina može se smanjiti veličina kockica, dati puzle sa većim brojem delova i komplikovanijim slikama, bockalice, bojice, plastelin. Svakako u ovom uzrastu možete uključiti i korišćenje makazica uz pomoć i nadzor.

Ono što je bila moja praksa u ovom razvojnom periodu moje ćerke jeste zajedničko vreme, ali svaka je imala svoju aktivnost.

Kako?

Ako je potrebno da kuvam ručak bićemo u kuhinji i ja ću raditi svoje obaveze oko pripreme ručka, a ona će za stolom, na primer, seckati, bojiti, praviti nešto od plastelina. Za to vreme ćemo i razgovarati i zaista provesti kvalitetno vreme zajedno. U ovom uzrastu deca vole da imitiraju roditelje i da se poistovećuju sa vama, pa iskoristite to.

Vrlo često sam uspevala i da se odmorim i popijem kafu dok se ona igra, secka, slaže kockice, pravi svašta, a najčešće mene od plastelina. Kada ste napolju, mogućnosti za razvoj fine motorike su još bolje. Branje cveća, skupljanje lišća, grančica, kamenčića, crtanje u pesku i igre u pesku. Sve, naravno, uz nadzor.

Kada sam čitala tekstove o razvoju motorike, slične ovom koji sada ja pišem, bilo mi je značajno nečije iskustvo i saznanje da i drugi roditelji imaju slične nedoumice kao i ja.

Zato sa vama delim svoje iskustvo iz ovog razvojnog perioda moje ćerke u kome sam jako uživala. Da, bilo je plastelina po tepihu, bilo je papirića kao konfeta, kockica i štipaljki na najneverovatnijim mestima, ipak više se sećam natentane popijene kafe dok ona uživa u igri.

Svako dete je individua za sebe

Деца на игралишту

Veoma važna stvar jeste da dete uvek treba posmatrati kao celovitu ličnost. Neko dete će pre savladati držanje olovke, neko će pre penjalicu na igralištu, neko će pre naučiti pravilno da izgovara sva slova. I zato se vraćam na individualnost sa početka teksta.

Mi kao roditelji, posle čitanja svakog teksta, preporuke, istraživanja, saveta, instinktivno ćemo znati šta je ono što našem detetu treba.

Popićete kafu natenane, posle ćete usisati plastelin i konfete i poljubiti svoje čudo za laku noć, znajući da ste tog dana dali sve od sebe, a najviše ljubavi.

Otvorite svoja čula, verujte svom instinktu i pratite i slušajte svoje dete.

Ознаке: