21 ideja za kreativne aktivnosti sa decom

U prethodnom blogu bavili smo se kreativnošću kao pojmom, našom percepcijom iste i mogućim tehnikama i načinima da se ona razvija i neguje. U narednim redovima ćemo navesti nekoliko praktičnih ideja za kreativne aktivnosti, jednostavnih za primenu kojima se možemo u različitim situacijama zabaviti sa decom.

1. Podsticanje kreativnog pisanja

Motivišite dete da piše priče, pesme ili dnevnik. Možete im vi zadati temu ili napisati početak priče koju treba da nastave po svojoj volji i mašti. Možete pisati uporedo sa njima pa čitati rad onog drugog.

podsticanje kreativnog pisanja kod dece

2. Igranje uloga

Organizujte igre ili prave predstave u kojima dete može preuzeti različite uloge. Možete nabaviti ili napraviti scenografiju za različite igre, kao što su na primer uloge doktora, prodavca ili astronauta. Veći broj dece svakako pravi mnogo veću zabavu!

deca u spontanoj igri uloga

3. Kulinarsko eksperimentisanje

Uključite dete u kuvanje, mešenje i aranžiranje hrane. Omogućite im da eksperimentišu sa receptima i sastojcima. Ovo razvija njihovu sposobnost za inovaciju i rešavanje problema.

kulinarsko eksperimentisanje sa decom

4. DIY projekti kao važan deo kreativne aktivnosti

Podstaknite dete da pravi različite projekte „uradi sam“ kao što su izrada nakita, gradnja modela ili reciklaža starih predmeta. To ih uči da koriste raspoložive resurse na kreativan način.

perlice spremne za kreativne radove

5. Korišćenje prirodnih materijala

Povedite dete u prirodu i skupljajte kamenčiće, šišarke, kestenove, lišće, grane ili školjke. Koristite ove materijale za umetničke projekte ili eksperimente.

igranje sa prirodnim materijalima

6. Eksperimenti sa svetlom i senkama

Koristite lampe i druge izvore svetlosti da stvorite igre senki. Istražujte kako svetlost utiče na različite objekte i pravite kreativne priče uz pomoć senki.

eksperimenti sa svetlom i senkama

7. Obilazak nesvakidašnjih objekata

Posetite mesta koja su izvan svakodnevne rutine, kao što su stari zamkovi, napuštene zgrade ili egzotične lokacije. Ovi izleti mogu pobuditi maštu i inspirisati nova razmišljanja.

poseta muzeju sa decom

8. Građenje i konstrukcija kao kreativna aktivnost

Obezbedite materijale kao što su LEGO kockice, drveni blokovi ili kartonske kutije i podstaknite dete da gradi različite strukture. Ove aktivnosti razvijaju prostorno razmišljanje i kreativno rešavanje problema.

igranje sa lego kockicama

 

9. Stvaranje stripova ili crtanih animacija

Sećate se kako smo mi pravili sopstvene crtaće koji su oživljavali brzim listanjem nacrtanih objekata? Podstaknite dete da kreira sopstvene stripove ili pokretne slike na ovaj način. Ovo kombinuje veštine pisanja, crtanja i pričanja priča, razvijajući kompleksnu kreativnost.

dete koje crta strip

 

10. Eksperimenti sa zvukovima

Pružite detetu različite instrumente ili predmete koji proizvode zvukove i podstaknite ih da istražuju muziku i ritam. Ovo može uključivati pravljenje sopstvenih instrumenata od svakodnevnih predmeta. Neke od ideja mogu biti: zvečka od pirinča stavljenlog između dve obrnuto postavljene i zalepljene plastične čaše, kastanjete od kartona gde zvuk proizvode čepovi od flaša, truba od vodovodnih cevi sa vrhom od levka, bubanj nastao tako što neki izdržljiv materijal razapnemo preko plastične kutije na primer i tome slično (ideja i primera ima jako puno).

eksperimenti sa zvukom za decu

11. Kreativno rešavanje matematičkih problema

Predstavite matematičke probleme na inovativne načine kroz igre i zagonetke, što podstiče kreativno rešavanje problema. Mentalna aritmetika može biti jedna od njih.

rešavanje matematičkih problema

12. Izrada maketa i kolaža

Od materijala kao što su karton, papir, drvo i lepak mogu se napraviti divne makete zgrada, sela ili gradova. Ova aktivnost razvija prostornu inteligenciju i detaljno planiranje. Možemo takođe podsati dete da od materijala kao što su stari časopisi, tkanine, dugmad i slično, pravi raznovrsne kolaže, čime se razvija osećaj za kompoziciju i vizuelna kreativnost.

papir spreman za kreativne radionice

13. Podsticanje empatije kroz priče

Čitajte priče koje promovišu empatiju i razumevanje drugih kultura i civilizacija, razgovarajte o likovima i njihovim iskustvima. Ovo može proširiti detetovu perspektivu i podstaći kreativno razmišljanje.

čitanje priča deci

14. Origami i papirne umetnosti

Deca obozavaju tehnike origamija i drugih papirnih umetnosti. Ove aktivnosti razvijaju fine motoričke veštine i strpljenje, dok istovremeno podstiču kreativnost.

origami za decu

15. Fotografija i video produkcija

Ako vaše dete voli da vam “otme” telefon i snima sebe ili nasumične video snimke, dozvolite mu ponekad. Ohrabrite ih da dokumentuju svoje svakodnevne avanture. Nakon toga, mogu da prave priče ili kratke filmove koristeći svoje snimke, što razvija vizuelnu kreativnost. U svakom slučaju, naći ćete u svojoj galeriji neki video snimak kom ćete se posle slatko smejati.

devojčica sa fotoaparatom

16. Ples i pokret

Uključite dete u plesne aktivnosti koje im omogućavaju da izraze emocije kroz pokret. Ples podstiče telesnu svest i kreativno izražavanje kroz fizičku aktivnost.

ples i pokret dece

17. Kreativno rešavanje svakodnevnih problema

Dajte detetu priliku da učestvuje u rešavanju svakodnevnih problema u domaćinstvu na kreativan način, kao što je organizacija prostora ili pravljenje korisnih predmeta od recikliranih materijala. Možete recimo pri uređenju njegove sobe sesti i zajedno nacrtati više varijanti na koji nameštaj može biti razmešten. Neka i dete nacrta svoju.

deca koja se igraju trke u đžakovima

18. Igra sa senzorima i čulima

Podstaknite dete da istražuje različite senzorne materijale kao što su kinetički pesak, gline, sluzi i teksture. Prethodno pomenuto mešenje testa takođe spada u ove korisne igre pojednako kao u kulinarske aktivnosti. Ove aktivnosti stimulišu čula i podstiču taktilnu kreativnost.

igre za čula

19. Učestvovanje u dobrotvornim projektima

Deca mogu biti jako motivisana da učestvuju u kreativnim projektima koji pomažu zajednici, kao što su pravljenje čestitki za bolesne ili izrada igračaka za decu sa posebnim potrebama. Ove aktivnosti razvijaju humanost, osećaj za društvenu odgovornost, altruizam, ali i kreativnost sa druge strane.

volontiranje za decu

20. Baštovanstvo i botanika

Uključite dete u sadnju i negu biljaka. Učenje o rastu i razvoju biljaka podstiče radoznalost i povezanost sa prirodom.

botaničarske aktivnosti sa decom

21. Učenje zanata

Upoznajte dete sa različitim zanatima kao što su šivenje, tkanje, stolarstvo ili keramika. Učenje ovih veština podstiče kreativno izražavanje i tehničke sposobnosti.

zanati za decu

Kreativne aktivnosti za decu, a i roditelje su mnogobrojne, a često ih se ne setimo ili jednostavno (pogrešno) pretpostavljamo da naša deca neće biti zainteresovana da ih rade sa nama ili da se bave njima uopšte.

Probajte, možda ćete se pozivitno iznenaditi. Možda ćete otkriti neke potpuno nove sposobnosti i interesovanja kako kod svog deteta (dece), tako i kod vas samih. Na internetu postoji još pregršt zanimljivih zamimacije, ideja i predloga.

Ne moramo sve sami izmisliti, zar ne? Bitno je da se zabavljamo i razvijamo kreativnost!

Ознаке: